Dlaczego po zjedzeniu szparagów mocz brzydko pachnie?

Szparagi zawierają dużą ilość związków siarki takie jak siarczek dimetylu, disulfid dimetylowy, dimetylosulfotlenek, metylosulfonylometan, kwas asparagusowy.

Wszystkie związki siarki mają silny, charakterystyczny dla siebie zapach. Aby zapach był wyczuwalny substancja musi być lotna. Jednak kwas asapragusowy nie jest lotny. Jest on przekształcany w organizmie w związki lotne pochodne alkilowe (podobne związku znajdują się w wyziewach wulkanicznych) i dopiero w takiej postaci wydalany z moczem. Już po niedługim czasie od spożycia szparagów można wyczuć jego obecność podczas oddawania moczu.

Nie wszyscy jednak zauważają zmianę zapachu moczu po spożyciu szparagów. Czym jest to spowodowane? Odpowiedzi są dwie. Albo (co jest jeszcze dyskusyjne) przemiana kwasu asparagusowego w związki lotne u niektórych osób następuje szybciej a u innych wolniej czy mniej intensywniej. Drugą opcją (bardziej prawdopodobną) jest inny stopień wyczuwania zapachów. Nie każdy tak samo czuje nawet inne zapachy – chociażby perfumy. A przecież nikt po zjedzeniu szparagów specjalnie nie zaprasza znajomych do łazienki, aby wyczuli, czy jego mocz ma teraz intensywniejszy zapach?

Zadzwoń do nas

534 301 920