Sałatka na każdy posiłek

Zastanawiałaś się kiedyś co zrobić z komosą ryżową (quinoa)?

Oto prosty sposób na pyszną pożywną sałatkę z komosą ryżową i warzywami. Jest bogata w białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone, jest roślinnym źródłem wapnia, magnezy i żelaza. Dodatkowo ma niski indeks i ładunek glikemiczny, więc jest odpowiednia dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz się odchudzających.

Składniki:

60 g suchych ziaren komosy ryżowej

90 g kiełków fasoli mung

40 g kiełków rzodkiewki

połowa awokado

1-2 łodygi selera naciowego

połowa czerwonej papryki

2 małe marchewki

1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem

2 ząbki czosnku

1 średniej wielkości świeży ogórek bez gniazd nasiennych

pestki z połowy granatu

20 g prażonych pestek dyni

3 łyżki oleju z pestek dynii

2 łyżki musztardy dijon

sól, pieprz

 

Ugotuj komosę w wodzie w proporcji 1:2. Warzywa pokrój w kostkę. Wymieszaj warzywa z kaszą, dodaj kiełki i szczypiorek. W osobnej miseczce wymieszaj olej z pestek dyni i musztardę. Dodaj sól i pieprz do sosu. Poje nim sałatkę i wymieszaj. Smacznego!

 

Jedna porcja 200 g zawiera:

energia 242,3 kcal

białko 6,8 g

tłuszcze 14,6 g

węglowodany 24,4 g

błonnik 5,1 g

wapń 57,1 mg

żelazo 2,7 mg

magnez 102 mg

indeks glikemiczny 39

Ładunek glikemiczny 0,3

Zadzwoń do nas

534 301 920