Zamiast robić tradycyjne naleśniki z białej mąki i mleka można zrobić taką pyszną modernizację starej potrawy. Zyska na zawartości minerałów i na obniżeniu indeksu glikemicznego.
Składniki:
3 szt. jajek
5 łyżek maki owsianej
5 łyżek mąki gryczanej
2 łyżki mąki z nasion amarantusa
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
600 ml napoju roślinnego (sojowe, migdałowy – do wyboru)
20 g oleju rzepakowego + ewentualnie trochę na patelnię
Jajka roztrzepać. Dodać mąkę i napój roślinny. Razem wymieszać i smażyć cienki naleśniki.
Można posmarować niesłodzonym dżemem owocowym.
Porcja 3 szt. to:
362 kcal
9g białka
8 g tłuszczu
62 g węglowodanów
3 g błonnika
124 mg wapnia
Indeks glikemiczny 36
ładunek glikemiczny 1