Naleśniki z mąki owsianej, gryczanej i amarantusowej

Zamiast robić tradycyjne naleśniki z białej mąki i mleka można zrobić taką pyszną modernizację starej potrawy. Zyska na zawartości minerałów i na obniżeniu indeksu glikemicznego.

Składniki:

3 szt. jajek

5 łyżek maki owsianej

5 łyżek mąki gryczanej

2 łyżki mąki z nasion amarantusa

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

600 ml napoju roślinnego (sojowe, migdałowy – do wyboru)

20 g oleju rzepakowego + ewentualnie trochę na patelnię

 

Jajka roztrzepać. Dodać mąkę i napój roślinny. Razem wymieszać i smażyć cienki naleśniki.

Można posmarować niesłodzonym dżemem owocowym.

 

Porcja 3 szt. to:

362 kcal

9g białka

8 g tłuszczu

62 g węglowodanów

3 g błonnika

124 mg wapnia

Indeks glikemiczny 36

ładunek glikemiczny 1

Zadzwoń do nas

534 301 920