Fasola adzuki z makaronem i pieczonymi warzywami

Fasola adzuki wg medycyny chińskiej posiada właściwości oczyszczające. Bataty natomiast są bogatym źródłem beta-karotenu oraz mikroelementów.

Prezentowane danie jest bardzo sycące i jednocześnie stanowi bombę odżywczą.

Składniki na 4 porcje:

  • 200g suchych nasion fasoli adzuki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 sztuki małych marchewek lub 1 duża
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 garść prażonych nasion słonecznika
  • 3 bataty
  • pęczek szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Fasolę po nocnym namoczeniu ugotować. Cebulę podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną marchew i seler naciowy. Dodać fasolę i wymieszać. Posypać prażonymi pestkami słonecznika.

Makaron ugotować al dente – nie przelewać wodą. Wymieszać makaron z fasolą i warzywami.

Szparagi przełamać, aby pozbyć się zdrętwiałych części.

Bataty obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć na nią bataty i szparagi. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Piec przez 30-40 min w temp 200 st. C.

Pieczone warzywa podawać razem z makaronem z fasolą.

1 porcja zawiera:

  • 467 kcal
  • 15,7 g białka
  • 21,3 g tłuszczu
  • 61,8 g węglowodanów
  • 15,4 g błonnika
  • 124 mg wapnia
  • 4,5 mg żelaza
  • 1353 mg potasu
  • 144,3 mg magnezu
  • 4 mg cynku
  • 0,9 mg miedzi
  • 4 mg niacyny
  • 314 µg folianow
  • 10 v jodu
  • 19,6 µg selenu
  • indeks glikemiczny 52
  • ładunek glikemiczny 7,6

Zadzwoń do nas

534 301 920