Sałatka z komosy ryżowej i kiełków

Potas, wapń, cynk, żelaza, błonnik – to wszystko w jednej pysznej sałatce. Oto propozycja dla Ciebie.

Komosę ugotować w wodzie w proporcji 1:3. Po ostudzeniu dodać pokrojone warzywa oraz kiełki. W oddzielnym naczyniu wymieszać olej z pestek dyni z musztardą, doprawić. Wymieszać sos ze składnikami sałatki.

Składniki:

  • 60 g suchych nasion komosy ryżowej
  • 100 g kiełków fasoli muing
  • 40 g kiełków rzodkiewki
  • połowa awokado
  • 1 łodyga selera naciowego
  • połowa czerwonej papryki
  • 2 małe marchewki
  • pęczek cebuli dymka wraz ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 krótki ogórek bez nasion
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki musztardy
  • połowa granatu
  • garść prażonych pestek dyni
  • szczypta soli i pieprzu

porcja 200g zawiera:

  • 232 kcal
  • 6,2 g białka
  • 14,4 g tłuszczu
  • 23 g węglowodanów
  • 4,6 g błonnika
  • 5 mg wapnia
  • 2,5 mg żelaza
  • 424 mg potasu
  • 94 mg magnezu
  • 1,4 mg cynku
  • 80 µg folianów
  • indeks glikemiczny 39
  • ładunek glikemiczny 0,4

Zadzwoń do nas

534 301 920