Jak przygotować fasolkę szparagową?

Sezon fasolki szparagowej już nadchodzi. Tradycyjne przygotowanie nie jest zbytnio wartościowy. Czy można ją przygotować by zachowała swoje właściwości i nie opływała w tłuszczu?

Najbardziej tradycyjny sposób jej przygotowania to niestety gotowanie w wodzie – często rozgotowanie, a co za tym idzie wylanie wraz z wodą minerałów i większości witamin i zjadanie łatwo dostępnej skrobi z niewielką ilością błonnika. Dodatkowo często okrasza się ją podsmażaną bułką tartą, czyli na margarynie smaży się rafinowaną bułkę – co stanowi zupełnie zbędny dodatek. Takie przygotowanie nie jest zbytnio wartościowe.

Prozdrowotna koncepcja to ugotowanie fasolki na parze – nie rozgotowywać, ugotować al dente.

Zamiast smażonej białej bułki tartej można okrasić migdałami lub orzechami arachidonowymi. Oto przepis:

Z migdałami:

  • 1 cebula
  • 70 g płatków migdałowy
  • 2 łyżki oleju kokosowego


Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać płatki migdałowe i lekko je podsmażyć. Wymieszać z fasolką.

Tak przygotowana niewielka porcja fasoli (120 g) zawiera:

  • 131 kcal
  • 5 g białka
  • 9,3 g tłuszczu
  • 9 g węglowodanów
  • 3,2 g błonnika
  • 37 mg wapnia
  • 1 mg żelaza
  • 200 mg potasu
  • 34 µg folianów
  • indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny wynosi 0

Z orzechami ziemnymi:

  • garść orzechów ziemnych niesolonych
  • garść nasion sezamu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu


Orzechy pokruszyć i uprażyć. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki i dodać do fasolki.

Tak przygotowana niewielka porcja fasoli (120 g) zawiera:

  • 158 kcal
  • 7 g białka
  • 9,5 g tłuszczu
  • 12 g węglowodanów
  • 4 g błonnika
  • 40 mg wapnia
  • 1,3 mg żelaza
  • 256 mg potasu
  • 44 mg magnezu
  • 43 µg folianów
  • indeks glikemiczny 50
  • ładunek glikemiczny 2

Zadzwoń do nas

534 301 920