(nie) Tradycyjny schabowy z kapustą

Tradycyjne polskie danie to zazwyczaj kotlet schabowy i kapusta. Czy można przyrządzić potrawę, która będzie równie dobrze smakować i jednocześnie wspierać nasze zdrowie?

Dla ścisłości kotlet jest panierowany w bułce tartej otrzymanej z mąki rafinowanej, dodatkowo smażony jest w dużej ilości tłuszczu (nie rzadko zjełczałego). Do tego smażona kapusta z dodatkiem zasmażki z białej mąki i margaryny. Oraz jako wypełniacz rozgotowane i przesolone ziemniaki polane roztopionym masłem. Taki obiad tylko zabiera nam zdrowie.

Dla lepszego trawienia można zrezygnować z ziemniaków. Jeśli chcesz czy potrzebujesz polecam zjeść je na podwieczorek lub kolacje w innym daniu – np. w sałatce ziemniaczanej.

Kotlet nie trzeba smażyć na kiepskiej jakości tłuszczu i w dużej jego ilości. Wystarczy trochę do smaku, a do smażenia nadaje się dobry rafinowany olej rzepakowy (nie polecam smażyć na nie rafinowanym) lub masło klarowane. Oba te tłuszcze są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych.

Zamiast panierować go w białej mące i bułce tartej, która również pochodzi od białej mąki można spróbować wykorzystać mąki pełnoziarniste lub mielone z innych ziaren niż pszenica, np. mąka z brązowego ryżu czy mąka grochowa. Równie dobrze sprawdza się mąki gryczana czy sojowa. Dodatkowo mąki otrzymywane z nasion roślin strączkowych mają mniejszą tendencję do pochłaniania tłuszczu z patelni. Tłuszcz, który został poddany smażeniu nie jest zbyt wartościowym produktem, więc lepiej nie spożywać go w nadmiarze. A na czym właściwie można smażyć sprawdzisz tutaj.

Kapustę można zjeść w postaci kiszonej i nie smażonej – będzie wtedy bogata w żywe kultury bakterii kwasu mlekowego oraz w witaminę C.

składniki:

  • 1 kotlet schabowy (100 g surowego mięsa)
  • 1 łyżka olej rzepakowy
  • 0,5 łyżki octu winnego
  • mała cebula
  • sól, pieprz

Do panierki:

  • mąka z ryżu brązowego
  • 1 jajko
  • mąka grochowa

Do smażenia:

  • 1 łyżka masło klarowane

Na surówkę:

  • 50 g kapusty kiszonej
  • 1 jabłko jabłko
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sól, pieprz


Mięso dobrze rozbić. Lekko posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Drobno poszatkować małą cebulę i wymieszać ją z mięsem. Dodać olej oraz ocet i marynować min. przez godzinę, a najlepiej przez całą noc. Po czym mięso za panierować najpierw w mące ryżowej, potem w rozbełtanym jajku, a później w mące grochowej i smażyć na maśle klarowanym.
Kapustę kiszoną lekko odsączyć i pokroić. Białą cebulę poszatkować, jabłko wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z cebulą dodać do kapusty. Dodać olej lniany, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Jedna porcja taka jak na zdjęciu zawiera:

  • 634 kcal
  • 29 g białka
  • 42,4 g tłuszczu
  • 40 g węglowodanów
  • 6,5 g błonnika
  • 97 mg wapnia
  • 3 mg żelaza
  • 82 µg wit. A
  • 755 mg magnezu
  • 3 mg cynku
  • 7,6 mg niacyny
  • 65 µg folianów
  • 141 mg cholesterolu
  • 5,7 µg jodu
  • 94 µg wit. K
  • Indeks glikemiczny 36
  • ładunek glikemiczny 2,3

Zadzwoń do nas

534 301 920