Niepalona kasza gryczana z jarmużem

Kasza gryczana jest bardzo bogaty źródłem magnezu. Jednak, aby pozostał o w niej należy pamiętać o odpowiednim gotowaniu kaszy. Nigdy nie gotuj w woreczku,

ponieważ magnez jak i inne zawarte w niej minerały oraz witaminy z grupy B przejdą do wody, w której się gotowała, a której przecież nie zjadasz tylko wylewasz. W ten sposób pozbawiasz się cennych składników odżywczych a zjadasz samą skrobię. Tak przygotowana kasza zostanie również pozbawiona swoich właściwości odkwaszających organizm. Będzie miała wręcz przeciwstawne działanie – zakwaszające.


Wszystkie kasze zawsze gotuj w wodzie. Najlepiej by było niej objętościowo więcej niż kaszy, czyli w proporcjach 1:2.

A co jeśli nie lubisz kaszy palonej? Polecam pyszna wersję z niepalonej kaszy. Oto przepis na kaszę z jarmużem, który ma wysoką zawartość wapnia jak również działa przeciwnowotworowo.

Składniki:

  • 100 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 garści świeżego jarmużu
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • nasiona kolendry
  • kumin (kmin rzymski)

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie w proporcjach 1:2. Rozgrzać masło klarowane i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Dodać pokrojony seler naciowy i podsmażyć. Dodać poszatkowany jarmuż, można dodać trochę gorącej wody, przykryć i dusić przez 7 minut. Dodać przyprawy, wymieszać, dusić jeszcze chwilę i podawać.

1 porcja 250 g zawiera:

  • 400 kcal
  • 10,4 g białka
  • 19,6 g tłuszczu
  • 56 g węglowodanów
  • 11,8 g błonnika
  • 110 mg wapnia
  • 2,6 mg żelaza
  • 828 mg potasu
  • 162 mg magnezu
  • 87 µg folianów
  • Indeks glikemiczny 39
  • Ładunek glikemiczny 1,9

Zadzwoń do nas

534 301 920