Kasza jaglana z czarną fasolą

Dużo słyszysz o pozytywnych dla zdrowia właściwości kaszy jaglanej czy roślin strączkowych. A co by było, gdy stworzyć taką mieszankę wybuchową z tych składników?

Na dodatek dorzućmy trochę jarmużu, który jest naszym polskim superfood.

Składniki:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 70 g suchej czarnej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 2 garści świeżego jarmużu
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • oregano

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Po czym odlać wodę, wlać nową, lekko posolić i gotować przez 40 min. Kaszę jaglaną opłukać i gotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2. Na niewielką ilość gorącej wody dodać olej kokosowy i na tym zeszklić poszatkowaną cebulę. Dodać pokrojony seler naciowy i razem poddusić. Dodać poszatkowany jarmuż. W razie potrzeby można dodać gorącą wodę. Dusić razem pod przykryciem przez 7 minut. Po tym czasie dodać ugotowaną fasolę, doprawić, wymieszać i razem poddusić. Wymieszać z ugotowaą kaszą jaglaną i zjeść.

Porcja 300 g zawiera:

  • 583 kcal
  • 21 g białka
  • 16,6 g tłuszczu
  • 95,2 g węglowodanów
  • 190 mg wapnia
  • 8,2 mg żelaza
  • 1268 mg potasu
  • 187 mg magnezu
  • 4,8 mg cynku
  • 3,4 mg niacyny
  • 286 µg folianów
  • 23 µg witaminy K

Zadzwoń do nas

534 301 920