Pyszne są włoskie dania. Jednak często spożywanie produktów z mąki rafinowanej nie sluży Twojemu zdrowiu. Przygotujmy, zatem pyszne risotto
nie z białego ryżu arborio a z
kaszy owsianej, która jest pełnoziarnista, dostarcza dużej ilości minerałów i błonnika pokarmowego zarówno rozpuszczalnego jak i nie rozpuszczalnego w wodzie i dodatkowo pysznie smakuje.
Danie w przeciwieństwie do tradycyjnego risotto jest odpowiednie dla cukrzyków i osób pragnących zrzucić trochę kilogramów.
składniki:
- 100 g kaszy owsianej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 szklanka prawdziwego bulionu warzywnego
- pęczek szparagów
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- garść tartego parmezanu
- sól, pieprz, szafran
Podsmażyć poszatkowaną cebulę. Dodać pokrojony seler naciowy i pokrojone szparagi. Dodać surowy ryż i chwilę razem podsmażyć. Dodać jedną chochlę bulionu, wymieszać i razem pogotować. W miarę pęcznienia ryżu stopniowo dodawać niewielkie ilości bulionu i czekać aż wchłonie. Często mieszać. Powtarzać czynność aż do całkowitego ugotowania ryżu. Poprawić, posypać tartym parmezanem i wymieszać.
Porcja 250 g zawiera:
- 333 kcal
- 10 g białka
- 20,8 g tłuszczu
- 29 g węglowodanów
- 178 mg wapnia
- 1 mg żelaza
- 195 µg wit. A
- 286 mg magnezu
- 55 µg folianów