Kasza owsiana a la risotto ze szparagami

Pyszne są włoskie dania. Jednak często spożywanie produktów z mąki rafinowanej nie sluży Twojemu zdrowiu. Przygotujmy, zatem pyszne risotto

nie z białego ryżu arborio a z

kaszy owsianej, która jest pełnoziarnista, dostarcza dużej ilości minerałów i błonnika pokarmowego zarówno rozpuszczalnego jak i nie rozpuszczalnego w wodzie i dodatkowo pysznie smakuje.

Danie w przeciwieństwie do tradycyjnego risotto jest odpowiednie dla cukrzyków i osób pragnących zrzucić trochę kilogramów.

składniki:

  • 100 g kaszy owsianej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka prawdziwego bulionu warzywnego
  • pęczek szparagów
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • garść tartego parmezanu
  • sól, pieprz, szafran

Podsmażyć poszatkowaną cebulę. Dodać pokrojony seler naciowy i pokrojone szparagi. Dodać surowy ryż i chwilę razem podsmażyć. Dodać jedną chochlę bulionu, wymieszać i razem pogotować. W miarę pęcznienia ryżu stopniowo dodawać niewielkie ilości bulionu i czekać aż wchłonie. Często mieszać. Powtarzać czynność aż do całkowitego ugotowania ryżu. Poprawić, posypać tartym parmezanem i wymieszać.

Porcja 250 g zawiera:

  • 333 kcal
  • 10 g białka
  • 20,8 g tłuszczu
  • 29 g węglowodanów
  • 178 mg wapnia
  • 1 mg żelaza
  • 195 µg wit. A
  • 286 mg magnezu
  • 55 µg folianów

Zadzwoń do nas

534 301 920