Ryż brązowy z grochem

Potrzebujesz pomysłu na smaczne danie z brązowego ryżu?

Składniki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 50 g suchego grochu
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 40 g pestek dyni
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Po czym odcedzić, wlać nową wodę i gotować w osolonej wodzie przez 40 min. Ryż gotować w wodzie w proporcjach 1:2 przez 40 min. Dno garnka przykryć wrzątkiem, dodać olej i na tym zeszklić poszatkowana cebulę. Dodać pokrojoną w kostki paprykę i razem podsmażyć. Dodać ugotowany ryż i ciecierzyce. Razem wszystko wymieszać. Doprawić. Podawać posypane prażonymi pestkami dyni.

1 porcja 300 g zawiera:

  • 518 kcal
  • 18 g białka
  • 22 g tłuszczu
  • 71 g węglowodanów
  • 11,3 g błonnika
  • 92 mg wapnia
  • 7 mg żelaza
  • 663 µg wit. A
  • 177 mg wit. C
  • 947 mg potasu
  • 237 mg magnezu
  • 4 mg cynku
  • 5,7 mg niacyny
  • 138 µg folianów
  • 6 µg jodu
  • 11,7 µg selenu
  • 9,8 µg wit. K

Zadzwoń do nas

534 301 920