Właściwości zbóż wg tradycyjnej medycyny chinskiej

W tradycyjnej medycynie chińskiej, każdy produkt spożywczy ma swoje unikatowe właściwości. Oto pokrótce jakie specyficzne właściwości posiadają poszczególne gatunki zbóż.

Owies – pomocne w stanach osłabienia organizmu, uspokaja, wysoka zawartość błonnika przyczynia się do oczyszczania naczyń krwionośny i innych obszarów ciała ze złogów śluzowych. Zwiększa odporność na choroby poprzez zdolność do odkażania. Wywar z owsa czy zwykła owsianka wykazuje właściwości powlekające i odbudowujące błony śluzowe, usuwa stan zapalny i uśmierza podrażnienia nadwrażliwego przewodu pokarmowego.

Żyto – jego łatwostrawną formą jest chleb żytni na zakwasie. Ma zdolności osuszające.

Pszenica – odżywia serce, uspokaja umysł. Leczy poty nocne i inne formy pocenia się, które wynikają z niedoborów. Najmniej alergizująca forma to świeże zarodki pszenne, wstępnie namaczane i ugotowane ziarna orkiszu lub kamutu, ugotowane kiełki pszenne. Fermentowany napój z ziaren pszenicy przyczynia się do rozwoju zdrowej mikroflory jelitowej.

Kukurydza – ma działanie moczopędne, dzięki czemu usuwa zastój wody w organizmie. Wg ajurwedy pobudza metabolizm i proces utleniania.

Proso i prażone ziarna gryki – są jedynymi zbożami zasadotwórczymi. Są bogatym źródłem błonnika i krzemionki, które odtruwa jelita i tworzą korzystne maślany.

Brązowy ryż – wzmacnia ciało i umysł. Jest zalecany osobom z niedoborami, luźnymi stolcami, osłabieniem, bladością oraz depresją.

Jęczmień – w medycynie chińskiej jest czasami stosowany w celu zmniejszania i usuwania guzów. Ogólnie wzmacnia trawienie i leczy rozwolnienie, jednak nie jest wskazany w przypadku zaparć.

Amarantus – jest jednym z najlepszych zbóż w celu usuwania nadmiarów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi.

Quinoa – ma podobne właściwości do amarantusa. Zawiera duża ilość tłuszczu i białka.

 

Źródło:

Paul Pitchford: Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu. Galaktyka, Łódź 2010

Zadzwoń do nas

534 301 920