Bób - czy warto go jeść?

Zaczął się już sezon na bób. To pyszne warzywo często jest ignorowane w kuchni z powodu przykrego zapachu podczas gotowania, braku pomysłu na jego przygotowanie jak i dolegliwości gastrycznych po jego spożyciu. Czy jest on warty tych poświęceń? W nim jest takiego niezwykłego? Jak przygotować go by był bezpieczny dla naszych jelit?

Co szczególnego zawiera bób?

Bób jest warzywem strączkowym i tak jak wszystkie strączki zawiera dość duże ilości białka, węglowodanów, oligosacharydów i błonnika. Jest dobrym źródłem białka i może spokojnie zastąpić mięsny posiłek, których w przeciętnej diecie jest niestety zbyt dużo.
Duża zawartość błonnika szczególnie tych frakcji rozpuszczalnych w wodzie pozytywnie oddziałuje na zmniejszenie resorpcji zwrotnej kwasów żółciowych a co za tym idzie – zmniejszenie ilości cholesterolu we krwi.
Zawiera znikome ilości sodu oraz dużo potasu. Dlatego jest warzywem wskazanym dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze lub cierpiących z powodu hipokaliemii (obniżonego poziomu potasu w surowicy).

Bób dobry na anemię

Duże ilości witamin z grupy B, szczególnie kwas foliowy (B9), są wskazane podczas leczenia anemii megaloblastycznej oraz dla kobiet w ciąży jeśli oczywiście dobrze jej tolerują (nie wzdyma). 100g porcja bobu zawiera 145μg folianów. Zawiera również żelazo, które z kolei jest wskazany przy niedokrwistości mikrocytarnej.

Bób a odchudzanie

100 g bobu zawiera tylko 66 kcal, co sugeruje, że jest on dobry dla osób pragnących się odchudzić. Dodatkowo zawiera znaczące ilości białka, który pozwala dłużej utrzymać uczucie sytości. Jednak należy zwrócić uwagę na jego indeks glikemiczny. Indeks surowego bobu wynosi 40, czyli jest niski. Natomiast gotowany bób ma indeks wynoszący 80, czyli jest produktem szybko podnoszącym poziom glukozy we krwi. A co za tym idzie zwiększone jest wydzielanie insuliny, która ogranicza wykorzystanie tłuszczu na cele energetyczne. Z tego też względu należy ograniczyć spożywanie gotowanego bobu u chorych na cukrzycę.

Bób dla chorych na Parkinsona

Bób jako jedna z nielicznych roślin zawiera aminokwas lewodopę, który jest prekursorem dopaminy. W mózgu lewodopa jest przekształcana w dopaminę. U pacjentów chorych na chorobę Parkinsona, którzy stosują leki lewodopy zalecana jest konsultacja z lekarzem jeśli chcą spożywać bób, ponieważ może on zakłócić działanie leku.

Fawizm (choroba fasolowa) a bób

Bób może powodować silne reakcje „alergiczne” szczególnie u chorych na Fawizm. Jest to choroba genetyczna, która jest aktywowana czynnikami środowiskowymi takimi jak np. jedzenie bobu. Samo słowo fawizm pochodzi od łacińskiej nazwy bobu Vicia faba. Choroba polega na niedoborze dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej, enzymu który jest niezbędny podczas przemian metabolicznych. Co skutkuje utlenieniem hemoglobiny i szybszym jej rozkładem. Skraca się czas przeżycia erytrocytów, co może prowadzić do niedokrwistości hemolitycznej.

Jak gotować bób by uniknąć wzdęć?

Bób zawiera spore ilości oligosacharydów, które nie są trawione przez ludzki układ pokarmowy. Jednak jest on pożywką dla bakterii żyjących w jelitach. Bakterie fermentują oligosacharydy wytwarzając gazy, które powodują nieprzyjemne uczucie wypełnienia brzucha jak również wiatry, które nie są miła sprawą jeśli mamy przebywać w towarzystwie. Aby uniknąć tych nieprzyjemności po umyciu bobu zalej go wrzątkiem i odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź, zalej świeżą zimną wodą i gotuj 15-30 min w zależności od twardości ziaren. Pod koniec gotowania posól wodę. Bób można również gotować w wodzie z cukrem, z koprem włoskim, kminkiem czy czosnkiem. Taki sposób pomoże uniknąć nieprzyjemnego zapachu wydzielającego się podczas gotowania jak również zmniejszenia dolegliwości gastrycznych po jego spożyciu.

Jaka jest wartość odżywcza bobu?

  • 100g bobu zawiera
  • 66 kcal
  • 7,1 g białka
  • 0,4 g tłuszczu
  • 5,8 g błonnika
  • 60 mg wapnia
  • 1,9 mg żelaza
  • 28 μg witaminy A
  • 261 mg potasu
  • 7 mg sodu
  • 24 mg magnezu
  • 3,2 mg niacyny
  • 0,1 mg witaminy B6
  • 145 μg folianów

 

Źródła:
Baza danych IŻŻ
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/6047#section=Top
http://omim.org/entry/134700

Zadzwoń do nas

534 301 920