Piła wodę smakową, bo myślała, że to woda...

Lato, ciepło, chce się pić. Już nie pijesz dlatego, że dietetycy zalecają picie wody. Pijesz, bo odczuwasz pragnienie, suszy Cię. Wszyscy zalecają wodę, więc i Ty ją pijesz. Ale taką zwykłą? Przecież to niesmaczne... Ej, zaraz jest woda smakowa -brzmi cudnie. Woda a smakuje jak napój – to chyba jest ten złoty środek...

Ale zaraz. Co to tak naprawdę jest woda smakowa?

Woda to woda, czyli H2O plus rozpuszczone w niej minerały. Wg definicji jej smak jest charakterystyczny. To znaczy, że smakuje jak woda. A woda smakowa smakuje tak jak aromaty do niej dodane.

Gdzie jest napis woda smakowa?

Czy zauważyłeś, że na opakowaniu wody smakowej nie masz nigdzie takiego napisu? Za to jest napisane napój! Tak, ponieważ woda smakowa nie istnieje. Jest to bardzo potoczne sformułowanie odnoszące się do napoju, który swoim wyglądem (czyli bezbarwnością) przypomina zwykłą wodę. Jednak jest sklasyfikowana jako napój a nie wodę. Woda z samej definicji jest bezsmakowa.

Co zawiera woda smakowa?

Woda smakowa, czyli napój zawiera dokładnie to samo co inne napoje – przede wszystkim cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, który jest tańszą i gorsza wersją cukru (sacharozy). Czy wiesz, że zbyt duże ilości fruktozy znacznie łatwiej odkładają się w postaci tłuszczu w ciele oraz prowadzą do stłuszczenia wątroby? Jeśli nie zawiera on cukru to dla uzyskania smaku słodkiego dodawane są sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam, acesulfam K czy sacharyna. Aby woda smakowała musi zawierać oczywiście odpowiednie aromaty, które ten smak wytworzą. To że pijesz wodę „Truskawkową” to nie znaczy, żę zawiera te truskawki. Nawet ani jednej truskawki nie widziała. Na koniec dla zachowania jakości mikrobiologicznej, czyli po prostu by się wodą nie zatruć, dodawane są konserwanty, chociażby najbardziej popularny benzoesan sodu. Czy taka woda jest dalej wodą?
Wszystkie te substancje nie powinny się w wodzie zawierać. I nie ma ich, bo tak jak jest wyżej napisane woda smakowa jest napojem. Chyba nie trzeba przypominać, że napoje to przede wszystkim cukier rozpuszczony w wodzie, trochę barwników, aromatów i konserwant, by się nie popsuło.
Biorąc pod uwagę średnią zawartość cukru w tego typu wodach jest on porównywalny do napojów. W wodach smakowych średnio wynosi on 6-9g/100 ml co daje 2,5-5 łyżeczek cukru na szklankę napoju.

A co jak nie lubisz wody?

No cóż możesz sam dodać do niej odrobinę soku. Taka woda można powiedzieć też będzie wodą smakową a jednocześnie jej aromat będzie pochodził z natury, cukru będzie znacznie mniej niż w kupnych wodach, nie będzie konserwantów, ponieważ sam będziesz je robił na bieżąco i od razu wypijać. Możesz również do szklanki wody dodać zamrożona malinę, truskawkę czy kilka jagód. Owoce rozmrażając się będą stopniowo uwalniać swój aromat do Twojej wody.

A w sklepach to już nic dobrego nie ma?

Warto też zaznaczyć, że w sklepach są dostępne wody smakowe, które są mieszaniną wody i soku. Takie wody często są pasteryzowane, więc nie ma konieczności dodawania konserwantów, też nie dodaje się do niej cukru. Są dostępne na rynku, jednak jest to znaczna mniejszość. Dlatego bardzo ważne jest dokładne czytanie etykiet. Jeśli nie jesteś pewny co kupujesz – to tego nie kupuj.

Zadzwoń do nas

534 301 920