Chińszczna w Polsce wg Chinki

Aktualnie trwają Światowe Dni Młodzierzy. Z tej okazji moja rodzina miala zaszczyt gościć 2 pielgrzymów z Chin. Chinki były tak uprzejme, że zdecydowała się uchyliś rąbka tajemnicy i pokazać jak się przygotowuje Tradycyjne Chińskie Danie. Oto dwie wersji wegetariańska z tofu i bez oraz mięsna, do której można również dorzucić krewetki.

Chińszczyzna wegetariańska

składniki:

  • 1 jajko
  • garść makaronu ze skrobi z fasoli lub makaron ryżowy lub sojowy
  • 2 pomidory
  • 10 ml octu ryżowego
  • 10 ml wódki
  • 20 ml sosu sojowego
  • olej ryżowy
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 średnia cebula.

Rozgrzać olej. Rozbić i rozbełtać jajka. Usmażyć jajko na omlet. Pokroić pomidory ze skórą w kostkę i dodać do jajka. Doprawić i dusić 3 minuty pod przykryciem. Jak pomidory puszczą sok to zlać do oddzielnego naczynia. Makaron moczyć w zimnej wodzie przez 10 min. Odcedzić i wyłożyć na rozgrzany wok. Rozgrzać nową porcję oleju i wyłożyć na niego odcedzony makaron. Przez chwilę smażyć makaron ciągle mieszając. Gdy będzie przywierał do woka należy podlać go sosem z pomidorów. Podsmażyć chwilę po czym dodać resztę sosu razem z jajkiem i pomidorami.

chinczyk wegetarianski

Pokroić tofu w dużą kostkę. Usmażyć na patelni. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy i niewielka ilością wódki. Dodać pokrojoną w plasterki cebule lub cebulę dymkę razem ze szczypiorkiem. Można spożywać oddzielnie lub dodać do makaronu pomidorowego.

Chińszczyzna ze schabem

składniki:

  • 3 jajka
  • 3 plasterki schabu bez kości
  • Garść namoczonych grzybów mun
  • 20 ml octu ryżowego
  • 15 ml wódki
  • 30 ml sosu sojowego
  • 10 ml sosu rybnego
  • olej ryżowy
  • 1 opakowanie makaronu sojowego
  • 0,25 główki białej kapusty

chinczyk miesny

Rozgrzać olej w woku. Rozbić i rozbełtać jajka. Usmażyć jajko na omlet. Zdjąć jajko. Pokroić schab na bardzo drobne kawałeczki. Smażyć schab przez 3-4 min. Dodać pokrojone grzyby mun. Dolać trochę wody i dusić razem pod przykryciem przez 5 min. Zdjąć sos z woka. Dodać nową porcję oleju, rozgrzać. Namoczyć makaron sojowy w zimnej wodzie przez 10 min. Odcedzić makaron i włożyć na rozgrzany olej. Smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Dodać trochę sosu jeśli makaron zacznie przywierać. Poszatkować kapustę i dodać do makaronu. Dusić przez chwilę razem po czym dodać resztę sosu mięsno-grzybowego. Dodać przyprawy. Wymieszać i dusić razem pod przykryciem przez 5 min.

Zadzwoń do nas

534 301 920