Orzechowe kruche ciasteczka

​Czasami każdy ma ochotę na coś słodkiego. Zamiast się objadać żywnością przetworzoną można zjeść taką słodycz, która dostarcza duże ilości mikroelementów i jednoczenie nie powoduje tycia, z racji na niski ładunek glikemiczny. Trzeba by zjeść aż 4 sztuki, aby jego wartość była średnia.

Oto przepis na słodycz, która nie tuczy.

Składniki:

100g masła
180g maki
50g mielonych orzechów włoskich
50g cukru pudru
Pol łyżeczki cynamonu


Masło musi być twarde, świeżo wyjęte z lodówki. Wszystkie produkty oprócz sezamu ze soba zagnieść. Rozwałkować na grube ciasto (około 2-3 cm), wyciąć kształty ciasteczek. Posmarować wierzch wodą lub rozbełtanym jajkiem. Posypać czarnym sezamem. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika do temp. 190 st, i piec przez 10-15 min.

1 sztuka 30 g zawiera:

158 kcal
2,9 g białka
10 g tłuszczu
16 g węglowodanów
2,3 g błonnika
8 mg wapnia
0,5 mg żelaza
40 mg magnezu
0,4 mg cynku
89 mg potasu
8 µg folianów
GI 62
ŁG 2,7

Zadzwoń do nas

534 301 920