Ragout z indyka z warzywami

Karczoch - warzywo polecane na dolegliwości wątroby. chciałbyś je jeść, ale nie wiesz jak się do niego zabrać? Sprawdź ten sposób, wypróbuj ten przepis na pyszne danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • 1 karczoch
  • 300 g piersi z indyka
  • 1 pomarańczowa cukinia
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka slodkiej papryki
  • sól
  • czarny pieprz
  • ostra papryka

Przepis:

Karczocha obrać z zewnętrznych liści (do jasnego koloru nasady) i odciąć czubek pozostałego kwiatu. Przepołowić, usunąć włoski ze środka, odciąć kawałek łodygi, pozostałą jej część obrać. Wewnętrzną część karczocha wraz z łodygą umieścić w miseczce z wodą i sokiem z cytryny.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Wrzucić pokrojonego w paski karczocha, posiekane cebule i czosnek oraz obraną i pokrojoną w plasterki cukinię. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać obrane i posiekane pomidory, dusić ok. 30 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, posypać natką pietruszki oraz szczypiorkiem.

Jedna porcja 500 g zawiera:

  • 272 kcal
  • 30,6 g białka
  • 10 g tłuszczu
  • 20 g węglowodanów
  • 7,6 g blonnika
  • 110 mg wapnia
  • 5 mg żelaza
  • 80 mg witaminy C
  • 1668 mg potasu
  • 122 mg magnezu
  • 2,4 mg miedzi
  • 188 µg folianów

Zadzwoń do nas

534 301 920