Zdrowa przekąska, Baton Granola

Coś słodkiego, coś pożywnego, coś zdrowego

Składniki:

  • Składniki (1 blacha):
  • 600g suszonych daktyli
  • 370g płatków owsianych
  • 150g orzechów laskowych
  • 310g migdałów
  • 250g miodu
  • 250g masła orzechowego

Przepis:

Uprażyć na patelni lub w piekarniku wszystkie orzechy zawarte w przepisie.

Wrzucić daktyle do garnka i zalać całe wrzącą wodą i odstawić na około 10 minut. Ewentualnie można ugotować je na parze.

Przestudzone orzechy umieścić w malakserze i za pomocą pulsacyjnego przycisku delikatnie zmiksować. NIE chodzi o zrobienie proszku z orzechów tylko małe kawałki.

Odcedzić daktyle, nawet wyciśnij z nich jak najwięcej wody. Najlepiej zrobić to jeszcze w momencie kiedy woda będzie ciepła.

Umieścić wszystkie składniki w odpowiednio dużej misce i dokładnie wymieszać. Rozłożyć wszystkie jeszcze ciepłe składniki na blaszcze wyłozonej pergaminem.
Odstawić gotową granolę do lodówki na co najmniej 30 minut.
Wyciągnąć granolę z blaszki i pokroić na batoniki dowolnej wielkości.

Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.

Jedna porcja 50g zawiera:

209 kcal

5,5 g białka

10,3 g tluszczu

26,5 g węglowodanów

3,5 g błonnika

45 mg wapnia

1,2 mg żelaza

232 mg potasu

50 mg magnezu

19 µg folianów

1,6 µg jodu

indeks glikemiczny 48

ładunek glikemiczny 7,3

 

Przepis zaczerpnięty od szefa kuchni Pafko

Zadzwoń do nas

534 301 920