Jak zrobić pyszne domowe lody waniliowe?

Wakacje zawsze kojarzą mi się z lodami. Uwielbiam je spożywać w dużych ilościach. Niestety te kupne lody zawierają całą paletę dodatków spulchniających, emulgujących, poprawiających smak oraz gigantyczne ilości cukru.

Co z tego, że mają mało tłuszczu, skoro są przesłodzone? Dlatego mam swój pomysł na prawdziwe lody waniliowe. Smakują jak te sklepowe – pysznie, lecz są w 100% prawdziwe. Jeśli posiadasz maszynę do lodów ich przyrządzenie nie zajmie ci dużo czasu. Jeśli nie masz takiego urządzenia to też jest na to sposób. Trochę bardziej pracochłonny, ale warto włożyć trochę wysiłku na chwilę zdrowej przyjemności.

Skladniki:

4 żółtka
250 ml mleka
1 laska wanilii
200 g śmietanki 30%
4 łyżki cukru lub 2 łyżki cukru i 2 łyżki ksylitol
Przepis:

Jajka sparz i oddziel żółtka. Żółtka dobrze utrzeć z cukrem. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, zeskrobać miąższ i dodać do mleka, pozostałą część wanilii (zeskrobane laski) również dodać do mleka i zagotować je. Należy mieszać, co jakiś czas, by nie dopuścić do powstania kożucha. Śmietankę ubić na pianę. Z mleka wyjąć laski wanilii. Dobrze połączyć żółtka z mlekiem i śmietanką.

Masa jest już gotowa.

Teraz wystarczy ją schłodzić, a później zmrozić. Lecz, aby konsystencja była gładka, bez kryształków zamrożonej wody w środku, należy zastosować specjalną technikę. Jeśli posiadasz maszynę do robienia lodów to pójdzie gładko. Polecam zmrozić masę przez 10-20 min w zamrażalce, a następnie przelać ją do maszyny do lodów i włączyć. Lody same się zrobią. Taka maszyna zamraża masę cały czas ją ruszając. W ten sposób nie dochodzi do rozwarstwiania się masy i powstawania kryształków wody.

Jeśli jednak nie posiadasz maszyny do robienia lodów to wcale nie jesteś skazany na niesmaczne lody. Będzie Cię to kosztować trochę więcej pracy i czasu, ale wart, bo efekt jest niesamowity. Masę na lody mrozimy w zamrażalce jednak nie rzadziej, niż co 45 min należy ją wyjąć, przemieszać wszystko za pomocą miksera i schować do zamrażalnika ponownie. Czynność tą trzeba powtarzać wielokrotnie, aż do pełnego zamrożenia masy na lody. Także mrozimy, mieszamy, mrozimy, mieszamy i tak aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Zadzwoń do nas

534 301 920